Wat betekent gelukskunde?

Gelukskunde gaat over de (wetenschappelijke) kunde om gelukkiger te kunnen en mogen zijn. Iedereen wil gelukkig zijn. Geluk is volgens recent wetenschappelijk onderzoek voor ongeveer 50 procent voor iederéén maakbaar. Je hebt je eigen geluk dus in de hand.

In de wetenschap wordt pas zo’n 20 jaar onderzoek gedaan naar wat mensen aantoonbaar gelukkiger maakt. Het is daarmee een vrij nieuwe wetenschap. Eerder werd er vooral onderzoek gedaan naar ziektes, depressies, waarom mensen bijvoorbeeld scheiden of aan fobieën leiden.

Met de juiste vaardigheden en kennis is het voor iedereen mogelijk om (nog meer) geluk – wetenschappelijk gezegd: een hoger subjectief welbevinden – te ervaren. Geen zweverige taal en vage activiteiten, maar bijeenkomsten met inhoud en actie die wetenschappelijk bewezen bijdragen aan het vergroten van geluk.

Door de kennis en vaardigheden uit de gelukskunde toe te passen worden nieuwe verbindingen in je hersenen gemaakt, je maakt gelukshormonen aan en de Vagas Nerve (ook wel knuffelzenuw genoemd) wordt gestimuleerd. Je gaat het leven werkelijk anders (rijker) ervaren en leven. Dit gebeurt niet vanzelf en het is gewoonweg hard werken, maar je hebt wel de kennis en vaardigheden voor de rest van je leven.

Wat levert gelukkiger zijn op?

Uit de wetenschap blijkt dat gelukkige mensen succesvoller zijn in het leven, creatiever, productiever, energieker, vriendelijker, populairder, hebben gezonde relaties, ervaren meer plezier, gaan eleganter om met tegenslagen, zijn gezonder en leven langer.

Gelukskunde zoomt in op een groot aantal onderwerpen. Het is een soort bouwdoos die bestaat uit diverse blokken waarbij ieder zijn persoonlijke voorkeuren heeft om het toe te passen. Het gaat hierbij dus om waarom, wat en hoe. De bouwdoos van gelukskunde bestaat uit de volgende blokken verdeeld over twee thema’s.

 

Thema 1: Sociale verbinding

Sociale contacten zijn erg belangrijk voor een mens. Het thema sociale verbinding gaat in op het belang van sociale contacten en hoe je dit kunt bevorderen en bestaat uit de volgende blokken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema 2: Geluk in jezelf

Geluk zit in je zelf. In dit thema zomen we in op hoe je zelf meer geluk kunt ervaren en wat de belemmeringen kunnen zijn. Geluk in jezelf bestaat uit de volgende blokken: