Ik wens je veel geluk en goede en gezonde tijden gedurende deze Corona crisis. Maak het beste ervan.

Vanuit Portugal liefdevolle groeten voor jou.

We leven door de Coronavirus en de maatregelen in een totaal andere tijd dan enkele weken geleden. Het blijkt maar hoe kwetsbaar wij zijn als mens. En het leven gaat ook door, het zij anders dan we gewend zijn. Veel berichten bereiken mij over vreselijke omstandigheden en ervaringen maar ook over goede, innovatieve en liefdevolle initiatieven en acties. De meeste mensen beschikken over ontzettend grote veerkracht en de drang om te (over)leven. Veel mensen worden creatief als de urgentie groot is. Dat vind ik als geluks- en creatief-denken-expert interessant aan deze periode, zonder de erg trieste ervaringen daarbij uit het oog te verliezen. In deze blog lees je tips die je nu helpen om een plezierig gevoel en je nuttig te voelen.

De situatie waarin je je nu bevindt is misschien ook wel het perfecte moment om jezelf te verrijken met kennis en vaardigheden. Je kunt een studie gaan oppakken, een taal leren, je creatieve vaardigheden ontwikkelen, een coachingstraject volgen, plannen maken voor een carrière switch en je ambities volgen, en ga zo maar door. Je kunt je natuurlijk opgeven voor een van de diensten van de Happiness Academie Nederland. Tijdens de Corona-crisis hebben we gratis aanbiedingen voor jou. Zie ook ons vorig blog: Drie gratis kadootjes

Zelf denk ik veel aan kinderen en aan mijn kindertijd. Kinderen hebben een ongelofelijk rijke fantasie en weten zich vaak heel goed te vermaken. Ze spelen veel, verzinnen zelf spelletjes om te spelen, zijn creatief en erg nieuwsgierig. Kinderen kijken naar de mogelijkheden die er op dat moment zijn en maken daar het beste van. Weet jij nog hoe je was als kind en wat je deed om jezelf te vermaken? Dit brengt me op de eerste tip.

Spelen en plezier. Neem het leven niet al te serieus, ook als het even niet lekker gaat. Lach, geniet en speel zoveel je kunt, en dan nog ietsje meer. Spelen is goed voor een mens. Speel je vaak genoeg of zou je meer willen spelen?

Lach, geniet en speel zoveel je kunt, en dan nog ietsje meer.

Wat doet spelen? Spelen levert veel op: spelen verbindt, spelen is fun, door spelen ontdek je grenzen, spelenderwijs doe je vaardigheden op, spelen in het creatieve proces, spelen op je werk, spelen met je gezin/familie/vrienden, spelen met je partner, spelenderwijs problemen onderzoeken.

Welke spelen wil je en kun je juist nu wel doen? Ben je zo creatief dat je zelf of samen spelletjes bedenkt?

Er zijn een aantal spelregels die gelden voor spelen. Dat klinkt een beetje dubbel, maar met deze spelregels bereik je juist waarom spelen zo leuk is om te doen: vrijheid tijdens het spelen, geen tijdsdruk (dus niet, ik heb nu 15 minuten tijd om met je te spelen dus nu moet je het doen), improvisatie, vrijwillig deelnemen, geen bijbedoeling (dus niet: ik speel nu met jou dit spelletje maar daarna moet je wel je kamer opruimen). Spelen is fun (er mag gelachen worden!!!!!!!).

Spelen reduceert stress en spelen geeft je een gelukkiger gevoel. Je bent niet (of in ieder geval een stuk minder) bezig met problemen of nare situaties. Spelen verzet je gedachten (Changer les Idees).


Zoek een doel. Een goede en duidelijke reden om ‘s ochtends je bed uit te komen is heel belangrijk voor een gelukkig persoon. Een gevoel van richting hebben, doelen stellen en bereiken en trots zijn op prestaties zijn allemaal verweven in het weefsel van geluk. Een handige manier is om je positiviteit te prioriteren. Dit doe je als volgt:

  • Maak een lijst van dingen die je een goed gevoel geven en waar je blij van wordt. Schrijf ook de dingen op waar je niet aan toekomt. Vul deze lijst telkens weer aan als je iets bedenkt. In deze lijst schrijf je alles op, zoals koffie drinken, sporten, maar ook de wereldreis waar je nu geen geld of tijd voor hebt.
  • Maak één keer per week een planning op basis van je lijst met “positiviteiten”. Je prioriteert je positiviteit door een planning te maken en deze dingen ook te gaan doen.

Leef in het heden. Zo veel mogelijk in het moment leven, in plaats van stil te staan bij het verleden of je zorgen te maken over de toekomst, is een leidend principe van geluk. Vandaag is oneindig veel waardevoller dan gisteren of morgen, waardoor degenen die in het nu leven veel meer kans hebben gelukkig te zijn dan degenen die nadenken over wat mogelijk was of zou kunnen zijn.

Wees Actief. Onderneem dingen. Door dingen te dóén, hoe klein of groot ze ook zijn, word je gelukkiger.

De realiteit onder ogen zien. Regelmatige realiteitscontroles helpen je om de verwachtingen te beheren en de ups en downs van het leven in perspectief te houden. Bovendien is het ironisch genoeg een van de sleutels tot geluk om de waarheid te accepteren dat ongeluk een essentieel onderdeel van het leven is.

Apprecieer wat je hebt. Plezier hebben in en dankbaar zijn voor wat je hebt behoedt je voor dingen die je ongelukkig maken zoals afgunst, negatief denken en teleurstelling. Jezelf (of iemands spullen of foto’s op sociale media) met anderen vergelijken is een weg die je beter niet moet nemen. Net als proberen ‘alles te hebben’, want je hoeft en kunt niet alles hebben.

Omarm nederigheid. Zich bewust zijn van je beperkingen is, vreemd genoeg, een uitstekende manier om je echt goed te voelen over jezelf. De gelukkigste mensen op aarde lijken ook de meest bescheiden.

Praktiseer zoveel mogelijk vriendelijkheid. .Het aannemen van een filosofie van en benadering van het leven simpelweg rond vriendelijk zijn is een krachtige bron van geluk voor jezelf en anderen. Boeddhisme is zwaar doordrenkt van het idee van compassie,  Het is moeilijk om te argumenteren met de vriendelijkheid van de monniken en de Dalai Lama.

Wees genereus. Het welzijn van vrienden, familie en complete vreemden mogelijk maken is een winnende formule voor persoonlijk geluk. Geven kan een meer lonende ervaring zijn dan het ontvangen.

Streef naar geduld. Een besef van de wisselvalligheden van tijd en de onvolkomenheden in ons allemaal dienen als een waardevol hulpmiddel bij het bereiken van geluk. Het leven draait om de middelen en niet om de doelen, iets wat we vaak vergeten terwijl we ons haasten om dingen voor elkaar te krijgen.

Blijf nieuwsgierig. Het leven zien als een eindeloze kans om dingen te leren en ervaren, is een prachtige weg naar geluk. Het is voor mij een zeer ondergewaardeerde zaak om tenminste een klein beetje van het kind van binnen te behouden.

Verspreid de liefde. Ik ben ervan overtuigd dat het vullen van je leven met zoveel mogelijk liefde de ultieme weg is naar geluk. Uiteindelijk is de liefde die je neemt gelijk aan de liefde die je doet.

Beheers je gedachten. Mediteer iedere dag. Door de stilte op te zoeken ga je doorzien wat jouw ego je allemaal wijs probeert te maken. Wees je ervan bewust dat je ego je van alles probeert wijs te maken dat niet klopt. Geef je ego een naam zodat je je niet gaat identificeren met die gedachten.

Wees dankbaar. Noteer aan het eind van de dag wat je prettig vond, soms kan dat iets heel kleins zijn.

Wees mild voor jezelf. Zeg dat het niet geeft als het een keer niet lukt, lach om je gedachten.

Liefdevolle groeten,

Marco