ik wens je alle geluk voor 2020 en maak er een geweldig jaar van.

Wat is er weer veel gebeurd in 2019. Een prachtig jaar voor mij met veel reuring en veranderingen en 2020 ben ik inmiddels fantastisch begonnen. Erna en ik hebben oud en nieuw gevierd op het platteland in Spanje met de lokale bevolking.  Wat hebben we veel gelachen en genoten. Ons Spaans is nog niet goed maar met handen en voeten en veel improvisatie hebben we ons toch uitermate goed vermaakt met de Spanjaarden. Geweldige lieve warme mensen.

We zijn in Spanje om leuke inspirerende locaties te bezoeken waar we onze cursus “de ontdekkingsweek” kunnen organiseren. Inmiddels zijn we overweldigd door de schoonheid en verscheidenheid van Spanje en hebben we al enkele geweldige plekken gezien. Ook in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg hebben we inmiddels enkele locaties op onze lijst staan. Naast deze werkbezoeken beoefen ik ook mijn andere passie en dat is tekenen en schilderen. Creativiteit is voor mij erg waardevol en is een belangrijke rode draad in mijn leven. Zowel in de cursussen die ik ontwikkel en geef als ook in het maken van kunst.  Creative mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn creatiever.

Ik leef mijn mooiste leven en daar ben ik erg gelukkig mee en ik wil jou graag helpen jouw mooiste leven te leven. De wetenschappers, filosofen en andere wijze mensen zijn er nog niet echt 100% achter wat geluk nu eigenlijk is. Het is iets ontastbaar,, het is geen plekje in je lichaam, maar toch heeft iedereen wel ervaringen met geluksgevoelens en ook met zich ongelukkig voelen. De wetenschap over geluk is tegenwoordig wel een stuk verder en er is veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig(er) maakt. Tijdens de onderzoeken worden de gelukshormonen gemeten en de activiteiten van zenuwen die invloed hebben op het geluksgevoel en er worden ook kwalitatieve vragen gesteld een de testpersonen. Geluk is volgens de hedendaagse wetenschap voor ca. 50% maakbaar.

Graag deel ik met jou onderstaande tips om jouw mooiste leven in 2020 en verder te leven.

Blijf positief. Optimisme, waarbij het positieve wordt benadrukt in plaats van het negatieve, is altijd sterk gecorreleerd met veel geluk. Het glas zien als halfvol in plaats van halfleeg (om een ​​ander cliché te gebruiken) is van vitaal belang voor het handhaven van de meest elementaire levensregel: dat het de moeite waard is om te leven.
Zoek een doel. Een goede en duidelijke reden om ‘s ochtends voor op te staan, is heel belangrijk voor een gelukkig persoon. Een gevoel van richting hebben, doelen stellen en bereiken, en trots zijn op prestaties zijn allemaal verweven in het weefsel van geluk.
Onderhoud je talenten en plezier. Maak een lijst van de dingen die je belangrijk vindt, leuk vindt en je een goed gevoel geven. Onderhoud deze activiteiten.
Leef in het heden. Zo veel mogelijk in het moment leven, in plaats van stil te staan ​​bij het verleden of je zorgen te maken over de toekomst, is een leidend principe van geluk. Vandaag is oneindig veel waardevoller dan gisteren of morgen, waardoor degenen die in het nu leven veel meer kans hebben gelukkig te zijn dan degenen die nadenken over wat mogelijk was of zou kunnen zijn.
Wees ActiefOnderneem dingen. Door dingen te doen, hoe klein of groot ze ook zijn, word je gelukkiger.
Leef gezond. Gezonde mensen voelen zich beter. Maak regelmatig een lange wandeling of fietstochten. Sport enkele keren in de week.
Lach en speel. Neem het leven niet al te serieus. Lach, geniet en speel zoveel je kunt, en dan nog ietsje meer.
De realiteit onder ogen zien. Regelmatige realiteitscontroles helpen je om de verwachtingen te beheren en de ups en downs van het leven in perspectief te houden. Bovendien is het ironisch genoeg een van de sleutels tot geluk om de waarheid te accepteren dat ongeluk een essentieel onderdeel van het leven is.
Apprecieer wat je hebt. Plezier hebben in en dankbaar zijn voor wat je hebt behoedt je voor dingen die je ongelukkig maken zoals afgunst, negatief denken en teleurstelling. Jezelf (of iemands spullen of foto’s op sociale media) met anderen vergelijken is een weg die je beter niet moet nemen. Net als proberen ‘alles te hebben’, want je hoeft en kunt niet alles hebben.
Omarm nederigheid. Zich bewust zijn van je beperkingen is, vreemd genoeg, een uitstekende manier om je echt goed te voelen over jezelf. De gelukkigste mensen op aarde lijken ook de meest bescheiden.
Praktiseer zoveel mogelijk vriendelijkheid. Het aannemen van een filosofie van en benadering van het leven simpelweg rond vriendelijk zijn is een krachtige bron van geluk voor jezelf en anderen. Boeddhisme is zwaar doordrenkt van het idee van compassie,  Het is moeilijk om te argumenteren met de vriendelijkheid van de monniken en de Dalai Lama.
Wees genereus. Het welzijn van vrienden, familie en complete vreemden mogelijk maken is een winnende formule voor persoonlijk geluk. Geven kan een meer lonende ervaring zijn dan het ontvangen.
Streef naar geduld. Een besef van de wisselvalligheden van tijd en de onvolkomenheden in ons allemaal dienen als een waardevol hulpmiddel bij het bereiken van geluk. Het leven draait om de middelen en niet om de doelen, iets wat we vaak vergeten terwijl we ons haasten om dingen voor elkaar te krijgen.
Blijf nieuwsgierig. Het leven zien als een eindeloze kans om dingen te leren en ervaren, is een prachtige weg naar geluk. Het is voor mij een zeer ondergewaardeerde zaak om tenminste een klein beetje van het kind van binnen te behouden.
Blijf erin geloven. Dit kan in een hogere macht zijn (hoewel het niet hoeft te zijn). Volgens de mening van veel mensen is er een soort groots ontwerp of ordening in het universum. Dit is voor velen een integraal onderdeel van geluk. Sommige perfect tevreden mensen zien het leven misschien als een willekeurige reeks gebeurtenissen, maar voor mij geldt het accepteren van het idee dat er iets groters is dan jezelf dat een heel ander niveau toevoegt aan onze beperkte tijd hier.
Verspreid de liefde. Ik ben ervan overtuigd dat het vullen van je leven met zoveel mogelijk liefde de ultieme weg is naar geluk. Uiteindelijk is de liefde die je neemt gelijk aan de liefde die je doet.
Beheers je gedachten. Mediteer iedere dag. Door de stilte op te zoeken ga je doorzien wat jouw ego je allemaal wijs probeert te maken. Wees je ervan bewust dat je ego je van alles probeert wijs te maken dat niet klopt. Geef je ego een naam zodat je je niet gaat identificeren met die gedachten.
Wees dankbaar. Noteer aan het eind van de dag wat je prettig vond, soms kan dat iets heel kleins zijn.
Wees mild voor jezelf. Zeg dat het niet geeft als het een keer niet lukt, lach om je gedachten.
Durf te vergeven. In de eerste plaats jezelf. Wrok is als het drinken van gif in de hoop dat de ander ziek wordt.

Veel liefde en geluk in 2020 en verder!

Marco

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!