Marco schreef er in zijn vorige artikel al over en ook ik ervaar het: wat is het toch heerlijk om met mensen te praten over wat gelukkig maakt, en ook over hoe de wetenschap daar tegenaan kijkt.

Maar ook: wat is het toch moeilijk om dingen écht te veranderen en nieuwe patronen te ontwikkelen, ook al is onomstotelijk bewezen dat dat wat je wil veranderen bijdraagt aan meer geluk.

Er is een prachtige lange lijst van dingen die je aandacht kunt geven om meer geluk te ervaren. Voor ieder wat wils, zou ik zeggen. Bijvoorbeeld:

  • Positiviteit prioriteren >> wat ga je komende week bewust doen waar je blij van wordt.
  • Sociale verbindingen versterken of uitbreiden >> sociale contacten alleen zijn geen garantie voor geluk, maar zonder sociale contacten word je uiteindelijk niet gelukkig.
  • Bewust de goeie dingen van de dag benoemen >> jezelf aanleren om aan het eind van elke dag de drie goeie dingen te benoemen, ook al was het een k*dag, zet je hersenen meer open voor de – kleine – mooie momenten.
  • Excuses maken en vergeven >> geen mens leeft zonder – grote of kleine – conflicten in het leven, maar hoe ga je hiermee om, hoe verzoen jij?
  • Empathie en compassie ontwikkelen >> hoe goed kun je je inleven in de ander en toon je dat, maar ook: hoe kwetsbaar durf je te zijn?
  • Doelen hebben >> doelen hebben maakt gelukkig, maar niet alle doelen zijn even effectief voor je geluk.
  • Mindfulness >> hoe vaak laat je je afleidend door gedachtes, wat voor soort gedachtes zijn dat en wat kun je doen om meer in ‘het nu’ te zijn – want daar word je het meest gelukkig van.

“Er is een prachtige lange lijst van dingen die je aandacht kunt geven om meer geluk te ervaren. Zoveel mogelijkheden!”

Dit is nog maar een kleine greep uit alles wat er in de Gelukskunde wordt onderzocht. En mijn valkuil – als zeer ervaren perfectionist – is natuurlijk dat ik aan alles tegelijk aandacht wil besteden. Vanochtend realiseerde ik mij: dat kan dus niet.

Wat wel kan? Alles even proberen. Open staan. Ontdekken. Dat doen we ook met de deelnemers aan onze cursus Gelukskunde. Natuurlijk besluit je altijd zelf wat je wel of niet doet, maar we nodigen iedereen uit om mee te doen met de oefeningen in de les en het huiswerk te doen, zodat je ervaart wat het met je doet.

“Door alles even te proberen, ontdek je juist wat bij je past.”

En dat betekent niet dat je alles meteen moet integreren in je leven, die les heb ik dus wel geleerd. Door alles even te proberen, ontdek je juist wat bij je past. En dan kun je klein beginnen.

Ik? Ik begin met het zoeken naar wat voor mij het ideale ochtendritueel is. Ik wil niet meer slapen tot het laatste moment en dan snel, snel de dag moeten starten. Mediteren? De Zonnegroet? Persoonlijke affirmatie? Visualiseren? Sporten? Schrijven? Ik oefen en speel en besluit nog niets, behalve dat ik elke ochtend iets ga doen. Met de tips uit het artikel van Marco in m’n hoofd moet dat lukken.

morning ritual

En jij? Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? En wat kun jij in je leven veranderen zodat je jouw geluk, jouw persoonlijk welbevinden, iets laat groeien? Laat het hieronder weten, ik ben heel erg benieuwd.

Wil je meer weten over welke aspecten bijdragen aan meer geluk en hoe dat werkt? Binnenkort starten we weer een nieuwe cursus Gelukskunde. Wil je op de hoogte blijven van de data en inhoud, laat het ons weten door onderstaande formulier in te vullen , en we zorgen dat je als eerste geïnformeerd bent.

Op (nog) meer geluk in het leven!

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!