Soms vind ik zelf de term gelukskunde ook zo lastig. Het kan zomaar eens de indruk wekken dat, om gelukkig te zijn, je je alleen op je eigen geluk moet focussen. En dat is nu precies niet de bedoeling.

love wallSterker nog, wanneer je je focust op gelukkig zijn, is de kans groot dat het juist niet lukt. Ik kwam deze week een filmpje tegen van de komiek Tim Minchin (zie onderaan dit artikel!). Hij zegt het wat mij betreft precies goed, én met humor:

“Zoek niet naar geluk. Geluk is als een orgasme; als je er teveel aan denkt, lukt het niet. Doe je ding en richt je erop anderen gelukkig te maken, dan heb je kans dat je als bijwerking zelf ook gelukkig wordt. We zijn niet geworden wie we zijn om continu tevreden te zijn. Een tevreden Homo Erectus werd opgegeten voordat hij zijn DNA had kunnen doorgeven.”

De gelukskunde beweert niet dat je continu gelukkig kunt zijn. En je kunt zeker niet écht gelukkig worden als je je alleen op jezelf richt. De mens is een sociaal wezen, en ons echte geluk ligt in relatie – hoe diep of oppervlakkig ook – met anderen.

Ik heb het zelf weer ervaren. Ik probeerde de afgelopen periode vaker en bewuster complimenten te geven. Aan collega’s, studenten, vrienden, klanten… En het werkt iedere keer. Een gemeend en opricht compliment doet zoveel met de ander, dat het direct weer een effect heeft op mezelf.

“De glimlach die ik toen kreeg was onbetaalbaar.”

Een student van mij haalde voor zijn herkansing toch weer een onvoldoende. Ik zag de teleurstelling op zijn gezicht. Ik heb oprecht tegen hem kunnen zeggen dat ik trots op hem was, dat ik had gezien dat hij enorm zijn best had gedaan en dat ik het stoer vond dat hij het toch nog een keer geprobeerd had. De glimlach die ik toen kreeg was onbetaalbaar.

Hieronder kun je het hele filmpje van Tim Minchin bekijken, met 9 prachtige life lessons inclusief een dosis fijne humor. Aan wie ga jij een compliment geven vandaag?

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!