Als we vertellen dat we ons bezighouden met gelukskunde, horen we vaak dingen als: “Dat is toch niet realistisch, altijd gelukkig zijn,” of “Het is egoïstisch om je alleen maar op je eigen geluk te richten.”

Leniger omgaan met tegenslagDe gelukskunde beweert niet dat je niet ongelukkig kan en mag zijn, integendeel. De gelukkigste mensen ervaren juist ook tegenspoed en teleurstellingen. Alleen gaan ze er eleganter mee om. Kennis uit de gelukskunde maakt je flexibeler, leniger, om met tegenslag om te aan.

Het is niet de bedoeling om die tegenslag zo snel mogelijk weg te werken en vergeten, maar juist om er even bij stil te staan. Met een vijftal heel krachtige vragen kun je het maximale uit zo’n situatie halen.

Laten we een experimentje doen. Ga er even rustig bij zitten, pen en papier (of toetsenbord en beeldscherm) bij de hand. Denk terug aan een vervelende of negatieve ervaring in je leven, neem hier even rustig de tijd voor. Het mag een recent voorval zijn, maar ook langer geleden. Adem even diep in en uit, en stel jezelf vervolgens deze 5 vragen.

  1. Welke les(sen) heeft deze ervaring me geleerd?
  2. Op welke manier kan ik nu dankbaar zijn voor wat er toen gebeurde, ondanks dat ik het toen niet was?
  3. Welk vermogen of welke persoonlijke kracht kwam er door die ervaring bij mij naar boven die me verraste?
  4. Hoe ben ik nu meer de persoon die ik wil zijn door de ervaring?
  5. Heeft de ervaring me een persoonlijk inzicht gegeven waardoor ik nu met meer dankbaarheid kan terugkijken?

En? Hoe voel je je nu je op deze manier naar die periode of gebeurtenis terug kijkt? Werkt het voor jou net zo fijn als voor mij? Het krachtige, vind ik, is dat de situatie er gewoon mag zijn. Je hoeft het niet te vergeten of weg te stoppen (iets waar ik vroeger erg goed in was) maar er juist naar te kijken vanuit dankbaarheid.

Als je het waardevol vond op deze manier naar vervelende situaties te kijken, raden we je aan het regelmatig te doen. Je zult zien dat ook jij dan steeds leniger met (grote of kleine) tegenslagen omgaat. Ik ben enorm benieuwd naar jouw ervaring, deel het vooral met me hieronder.

Vind je het lastig om het te integreren in je dagelijks leven? Dan helpen we je graag verder in onze workshop. We zijn nu druk bezig met de planning. Vul onderstaande formulier in als je eenvoudig op de hoogte wil worden gehouden of check onze site voor updates.

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!