5 redenen waarom geven goed voor je is

Wat hebben we voor de zomervakantie weer genoten van een enthousiaste groep hogeschooldocenten die als afsluiting van het schooljaar ons Gelukslab kwamen volgen – in de Studentenkerk in Nijmegen, iedereen op blote voeten. Er was verbinding, er werd gedeeld en gelachen en er was ook even een moment van bezinning: waar ga ik volgend schooljaar meer tijd en aandacht aan besteden voor een goed teamgevoel? Wat kan ik geven?

Dat is voor ons de kracht van gelukskunde: je hebt zelf de regie. Je kunt bewust dingen doen (of laten) die wetenschappelijk aantoonbaar je algehele welbevinden vergroten. En hoe bewuster je je daarvan bent, hoe eenvoudiger ze zijn toe te passen in je dagelijks leven. Want het is geen rocket science, het is eenvoudig. Maar je moet het wél doen…

We laten tijdens het GeluksLab door middel van een groot aantal gesloten enveloppen het lot (het geluk!) bepalen wat er gaat gebeuren, wij weten het van te voren ook niet. En onze ervaring is dat altijd dat aan de orde komt, waar de groep behoefte aan heeft. Een van de opdrachten die voorbij kwam was de Act of Kindness.

Act of Kindness

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er 5 redenen zijn waarom ‘geven’ goed voor je is:

  1. het geeft je een gelukkig gevoel,
  2. het is goed voor onze gezondheid,
  3. het bevordert samenwerking en sociale verbinding,
  4. het roept dankbaarheid op, en
  5. het is besmettelijk!

We voeren allemaal wel eens ‘daden van goedheid’ uit, groot of klein. En de begunstigden hoeven zich er niet altijd bewust van te zijn. Toch kunnen de effecten diepgaand zijn, niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Belangrijk daarbij is het helmaal open te doen, zonder er iets voor terug te verwachten.

Doe het zelf

Tijdens de workshop vroegen we de deelnemers in groepjes zoveel mogelijk Acts of Kindness op te schrijven. Prachtige mogelijkheden werden er gevonden om voor een ander iets te doen. En vervolgens vroegen we iedereen voor zichzelf een besluit te nemen: wat ga ik volgend schooljaar vaker doen?

Probeer het zelf ook maar, en zet je creatieve hersencel erbij aan. Pak pen en papier en probeer eerst zo veel mogelijk dingen op te schrijven die je zou kunnen doen. Weet je niets meer? Probeer er dan nog 3 te bedenken. Je kunt het!

En kies dan. Wat ga je vandaag, deze week, in de zomervakantie of op je werk (vaker) voor een ander doen? Durf je jezelf uit de dagen? Kies dan voor iets wat je best een beetje spannend vindt en rek je comfort zone op. Want ook daarvan wordt je weer gelukkiger!

En? Wat besluit je te doen? Deel het hieronder, we horen het graag!

 

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!