Kunst en creativiteit zijn goed voor de mens

  • Expositie: De Kunst van het Leven
  • Locatie: KATTENSTRAAT 12 in Culemborg
  • Duur: te zien tot en met 31 augustus 2019

In het dagelijks leven zijn we omgeven door kunst en creativiteit in allerlei vormen. De mogelijkheden zijn eindeloos: muziek, dans, theater, creatieve ideeën, tekenen, schilderen, boetseren, gedichten, film, fotografie, beeldende kunst, performance kunst, architectuur, design, verhalen en ga zo maar door. Sommigen van ons produceren zelf kunst en zijn creatief. En dat zou eigenlijk iedereen moeten willen. Onderzoek heeft aangetoond dat het maken van kunst een positief effect heeft op ons welbevinden.

Een studie vergeleek bijvoorbeeld twee groepen mensen die 10 weken lang een kunstgerelateerde activiteit ondergingen. De eerste groep maakte visuele kunst in een cursus, terwijl de tweede bezig was met het bespreken van kunstwerken in een museum. Na 10 weken vergeleken de onderzoekers de groepen door gebruik te maken van een MRI.

Ze ontdekten dat de groep die kunst maakte aantoonbaar meer verbindingen had in een belangrijk deel van de hersenen. Dit deel staat bekend om meerdere functies, zoals reflecteren op je emoties, empathie en het je kunnen voorstellen van de toekomst. Niet alleen werd dit deel van de hersenen versterkt door het maken van kunst, maar de kunstmakers werden ook beter in het omgaan met stress. Ander onderzoek liet zien dat het maken van kunst negatieve emoties vermindert, positieve emoties vergroot en stress, depressies en angst verminderd.

Kunst en creativiteit is voor Erna en mij dan ook een grote speler in ons leven. Naast onze activiteiten voor de Happiness Academie Nederland zijn we beiden beeldende kunstenaars. Creativiteit is voor ons onlosmakelijk verbonden met geluk en dat is ook goed merkbaar in de trainingen die we aanbieden. Ons motto is “De Kunst van het Leven” en in dat licht gaan we ook onze #LifeArtTrip ondernemen: kunst is de rode draad.

Maar voordat het zo ver is (in november vertrekken we!) is het werk dat we tot nu toe hebben gemaakt te zien – en tegen elk aannemelijk bod te koop! – bij creatieve verzamelplaats KATTENSTRAAT 12 in Culemborg. Want we hebben liever dat het werk voor een klein prijsje bij iemand aan de muur hangt die er van geniet dan dat we het moeten opslaan tijdens onze reis.

Kom gerust kijken. 31 Augustus zijn we zelf ook aanwezig en drinken we graag een borrel met je. Proost! Op de kunst!!

Wil je ons volgen tijdens de #LifeArtTrip, meld je dan aan voor de nieuwsbrief via het formulier onderaan deze pagina!

Ja ik meld mij aan voor de nieuwsbrief!. Let op, je krijgt een email die je ook nog moet bevestigen. Check eventueel ook je spam.

 

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!