Meer geluk? Focus minder op plezier en meer op voldoening!

Als we het met elkaar over geluk hebben, dan gooien we vaak heel verschillende dingen op dezelfde grote hoop. En dat verwart. Want geluk is er in verschillende soorten en maten. We vinden het ‘leuk’ om te Netflixen, we vinden het ‘leuk’ om een goed gesprek met vrienden te voeren. Maar het effect op je eigen geluk is bij deze twee voorbeelden totaal anders!

Plezier

Het mooie van het hebben van plezier is dat je je ook meteen gelukkig voelt; instant geluk. Een serie op Netflix kijken. Chocola eten. Het nadeel is dat het geluksgevoel na die tijd snel weg zal zijn. Hoe vaak denk je de volgende dag terug aan een scene uit die serie? Of denk je bewust terug aan de smaak van de chocoladereep? Sterker nog, hoe vaker je dit soort pleziertjes herhaalt, hoe meer je eraan went en des te minder zul je er – ook achteraf – echt van kunnen genieten.

Daarmee wil ik natuurlijk niet beweren dat een fijne serie op tv op z’n tijd niet goed is. Integendeel! Maar van meer series kijken wordt je niet per se gelukkiger. Je kunt er zelfs aan wennen, er een gewoonte van maken, en dan wordt de beleving van het geluk ook nog eens steeds minder.

Voldoening

En dan is er zoiets als ‘voldoening’. Voldoening krijgen we van activiteiten die we fijn vinden om te doen, maar die net per se meteen een intens geluksgevoel geven. We worden erin opgezogen en raken ons zelfbewustzijn soms zelfs even kwijt. Bijvoorbeeld bij het lezen van een goed boek. Het doen van vrijwilligerswerk. Iets nieuws leren of maken. Een goed gesprek met een vriend(in). Die activiteiten geven voldoening, en het mooie is dat een gevoel van voldoening veel langer gelukkig maakt.

Raar maar waar

Ook ik trap veel te vaak in de valkuil van kiezen voor plezier in plaats van voldoening. Eigenlijk blijkt dat we als mens heel slecht zijn in het voorspellen van wat ons gelukkig maakt. De meerderheid van ons kiest ‘s avonds voor het kijken naar de tv in plaats van bijvoorbeeld het lezen van een goed boek. Verschillende onderzoeken tonen echter keer op keer aan dat we na het lezen van een boek meer voldoening ervaren – en daardoor langduriger geluk ervaren – dan na het kijken van een serie op tv. En toch is het gemakkelijker om te kiezen voor het instant plezier van een serie dan voor de voldoening van een boek.

Een paar weken geleden nam ik me voor om elke avond, al is het maar tien minuten, even te tekenen. Dit hield ik even vol. En potverdorie, vandaag realiseerde ik me dat ik dat de afgelopen week helemaal niet heb gedaan en me na het eten meteen op de bank heb laten ploffen! Terwijl ik weet: al maak ik maar een schets, al is het iets waar ik nog helemaal niet tevreden mee ben – en me dus ook een beetje ongelukkig maakt – toch is mijn gevoel van voldoening die avond vele malen groter en dat werkt door in de dag die volgt. Echt. Herken je dat?

En dan komt er nog zoiets als mindfulness om de hoek kijken. Niet boos en teleurgesteld zijn dat ik me laat verleiden door het gemak van instant geluk maar gewoon constateren dat het gebeurd is, zonder oordeel, en vanavond weer fijn de tekenspullen erbij pakken. En jij? Wat kun jij doen om meer voldoening in je leven te ervaren?

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!