JAWEL: GELUK EN LEERRESULTATEN ZIJN AAN ELKAAR VERBONDEN

Mensen die mij al langer kennen, weten dat ik me enorm inzet voor het allerbeste onderwijs. En natuurlijk voelt iedereen op z’n klompen aan dat gelukkige leerlingen betere resultaten halen. Toch? En ik word er dan weer extra blij van dat de resultaten van recent onderzoek van Christina Hinton dit nog maar weer eens bevestigen. Zij onderzocht de wisselwerking van geluk, motivatie en succes in het basisonderwijs en toonde aan dat geluk een belangrijke factor is, niet alleen voor plezier op school, maar ook voor de leerresultaten. Een artikel over haar onderzoek op harvard.edu vind je hier.

Een belangrijke factor volgens haar onderzoek is de relatie tussen leraar en leerling. Da’s ook geen baanbrekend nieuws, maar wel iets om toch nog weer even bewust bij stil te staan. Want wat doe jij als school/leraar om de relatie met en het geluksgevoel van de leerling te verbeteren? Want geloof me, daar heb je heel veel invloed op.

Dagelijks doen leraren onbewust al veel om aan die relatie te werken, anders kies je niet voor dit mooie vak. En hoe meer bewuste kennis je hebt van wat werkelijk invloed heeft op ons gevoel van welbevinden (er zijn helaas veel dingen waarvan we denken dat die ons geluksniveau beïnvloeden, terwijl dat juist niet zo is), hoe bewuster je dit kunt toepassen in de school. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • dankbaarheid,
  • verbinding,
  • nieuwe culturen en contacten,
  • ontzagwekkende indrukken,
  • spelen (ook met kennis),
  • enzoverder (twee tabellen met alle aspecten uit de Gelukskunde vind je hier).

Hinton schrijft in haar onderzoek:

“If schools want to support student well being and achievement, they should take seriously nurturing positive relationships among teachers and students.”

Logisch. En toch… wat doe jij als leraar bewust om aan je relatie met leerlingen te werken? Welke kleine stap kun je deze week zetten om daar (nog meer) handen en voeten aan te geven? Neem gerust contact met ons op om te kijken of en hoe kennis van de Gelukskunde jou daarbij kan helpen, of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!