Foto van boek Geluk!? van Herman PleijHet blad Happinez viert binnenkort haar 15de verjaardag. Er is een markt voor geluk. We leven in een tijd waarin we kunnen en mogen werken aan ons persoonlijke gevoel van  geluk. Dat dat niet altijd zo geweest is, zou je bijna vergeten.

Herman Pleij (emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de UvA) schreef er een interessant én vermakelijk essay over. In ‘Geluk?! Van hemelse gave tot hebbeding’ schrijft hij hoe vooral de kerk sinds de middeleeuwen invloed had op hoe wij geluk konden bereiken.

Hoe was dat in de middeleeuwen? Gewoon zo: “Lijden en boete doen […], want ze leverden de hemel op, mits de receptuur van de kerk gevolgd werd.” Voor mij is het geweldig en vooral ook fascinerend om me te realiseren dat in deze tijd werken aan eigen geluk op aarde mag, terwijl in de middeleeuwen geluk iets was dat je pas in het hiernamaals kon verwachten. Als je geluk had…

 

Het boekje deelt prachtige voorbeelden uit onze (kerkelijke) geschiedenis over hoe ons recht op geluk zich heeft ontwikkeld, en hoe we langzaam zijn gegroeid naar een maatschappij waarin er volop aandacht is voor persoonlijk geluk.

Pleij is overigens niet erg te spreken over hoe de commercie inspeelt op onze huidige gelukservaringen door “op maat gesneden geluk te beloven tegen een billijke vergoeding.” Er is wat hem betreft een devaluatie van het begrip ‘geluk’ aan de gang. Hij voelt een spanning tussen ‘mazzel’ en ‘welbevinden’: “Maar geluk gebeurt en laat zich niet sturen – welbevinden wel.”

Taal blijft een mooi ding. Wat vind jij? Wat betekent ‘geluk’ voor jou, en heb je er invloed op?

 

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!