gelukkaartjeZaterdag 9 september 2017 hebben Marco en Erna van de HappinessAcademieNederland een Act of Kindness gedaan in Zevenaar. In deze blog deel ik graag een aantal inzichten die ik heb gekregen door deze actie.

Het is zondag 3 september. Ik drink gezellig een kopje koffie met Erna en we babbelen zoals zo vaak over gelukskunde. Het geeft mij altijd een blij gevoel over geluk te praten en wat je er zelf aan kunt doen is zo eenvoudig. “Laten we komend weekend bloemen uitdelen aan mensen,” opperde ik op een gegeven moment. “Ja, leuk,” zei Erna, “delen we gewoon bloemen uit jouw tuin uit en wensen mensen een gelukkige dag.” “Ja,” zeg ik, “en dan doen we er ook nog een kaartje bij.” Wow, van dit idee wordt ik wel heel erg blij. Ja, laten we dat gaan doen.

Zo gezegd, zo gedaan, dachten wij. De bloemen hebben we. We delen die bloemen gewoon uit en wensen de mensen een gelukkige dag. Hoe moeilijk kan dat nu zijn?

Vrijdag hebben we de kaartjes gemaakt en voorzien van de tekst “Ik wens je een dag met veel geluk” en op de achterzijde kan een adres worden ingevuld zodat ze als ansichtkaart kunnen worden gebruikt. Zo gezegd en zo gedaan. Dat ging makkelijk en gaf een heel goed gevoel bij ons allebei.

Zaterdagochtend stonden we op tijd op om de bloemen te knippen. De bloemen waren zo geknipt. Zo gezegd en zo gedaan. En nu, hup, in de auto en naar Zevenaar. Zo gezegd… En toen kwam de twijfel, uit mijn comfortzone… Zitten mensen echt te wachten op mij en dat ik ze een bloemetje geef en ze een gelukkige dag wens? Ik voel me toch wel een beetje moe. Het regent vandaag best wel veel. Allemaal excuses die het verleidelijk maken om het toch maar niet te doen. En daar was het eerste inzicht:

Inzicht 1: Focus op wat je wel wil Ik wil dit graag, een bloemetje en een kaartje aan mensen geven en ze een gelukkige dag wensen. Ik merkte als ik me daar op focus dat het mij een goed gevoel gaf. De valkuil is om te focussen wat je niet wilt – afwijzing – waardoor je jezelf belemmert de dingen te doen die je graag wilt doen, maar die net buiten je comfortzone liggen. Laat je niet tegenhouden door je angsten.

Nadat Erna en ik nog een keer een ontsnappingspoging hebben ondernomen door eerst te gaan tanken en ons hardop af te vragen waarom we dit eigenlijk doen – en niet beter kunnen gaan schilderen of het huis opruimen – zijn we toch aangekomen in Zevenaar. Ik merkte dat ik het fijn vond om dit met iemand anders te doen. Dit bracht me tot een tweede inzicht:

Inzicht 2: Doe dingen samen Doe dingen buiten je comfort zone waar mogelijk samen met anderen. Je stimuleert elkaar enorm, je kunt je twijfels delen en elkaar helpen te focussen op wat je graag wilt doen.

Op de parkeerplaats aangekomen liet een vriendelijke jongeman in een sportieve stoere auto ons voorgaan om te parkeren. Ik dacht: “yes, hij is de eerste die ik een bloemetje geef en een gelukkige dag wens.” Zo gezegd en zo gedaan. Dat ging makkelijk. De jonge man straalde en bedankte mij en wenste mij ook een fijne dag. De kop is er af, door naar de volgende. Er kwam een vrolijke vrouw aangelopen, een beetje gehaast, maar toch. Ik dacht: “misschien wil ze wel een bloemetje van mij, maar misschien ook niet.” Niet dus. Ze moest nog boodschappen halen en ze vond het onhandig om het bloemetje mee te slepen.

Ik zag vervolgens twee vrouwen en dacht: “die ga ik een bloemetje aanbieden, misschien dat ze die wel van mij willen accepteren,” en bood hun een bloemetje aan. “No, thank you.” Ok, buitenlandse mensen voelen zich misschien bedreigd of ongemakkelijk. Ik voelde dat de twijfel nu toesloeg. Maar eigenlijk is de waarheid dat ik eerder al aan het twijfelen was geraakt. “Willen mensen wel bloemetjes van mij accepteren?” was de gedachte die ik onbedoeld steeds had. Oeps. Verkeerde mindset en focus. Ik herstelde mijzelf door te focussen dat ik graag een bloemetje aan iemand wil geven en die persoon een gelukkige dag toewens.

Inzicht 3: Wat je denkt wordt waarheid Wanneer je (bewust of onbewust) denkt aan waar je bang voor bent, straal je dat ook uit. Focus je aandacht en energie op wat je wel wil, en dan gebeurt het ook.

Erna wees mij op een man die op een bankje zat. Meteen dacht ik: “ja, die wil ik een bloemetje geven.” “Wat mooi, dank je wel,” zei hij met een grote glimlach en straalde fantastisch. Heerlijk gevoel J. Ik zag direct daarna een man met een mooie energie met een kinderwagen. Die wilde ik dolgraag een bloemetje aanbieden. Zo gezegd zo gedaan. Alstublieft, ik wens je een gelukkige dag toe. Hij gaf het bloemetje aan zijn dochtertje in de kinderwagen en bedankte met een geweldige mooie glimlach en blik in zijn ogen. Het meisje lachte. Wow, wat een mooi momentje. Ik zit nu in de goede flow. Heerlijk.

Zo raakten Erna en ik snel door de bloemen heen. Nadat we nog enkele kaarten onder de ruitenwissers van auto’s hadden gestopt, besloten we om een terrasje te pakken en de ervaring te gaan vieren. gelukkaartje Zo gezegd zo gedaan. We bestelde ieder iets lekkers en raakte weer aan de praat. We merkten allebei dat we best moe waren maar wel een super voldaan gevoel. We kregen al pratend nog de volgende inzichten:

Inzicht 4: Laat toe wat zich aandient Sta stil in het moment en laat het toe om te genieten van wat er op dat moment gebeurt. Geniet van de glimlach op het gezicht van de anderen.

Inzicht 5: Kwaliteit geeft meer dan kwantiteit Het doel hoeft niet leidend te zijn. Beter om slechts enkele bloemen en kaarten uit te delen en stil te staan bij het moment dan alles uit te delen. Kwaliteit is in dit geval echte fijner dan kwantiteit.

Inzicht 6: Verbinding vergroot het gevoel van geluk Het persoonlijke contact is zo veel rijker dan een kaartje achter een ruiterwisser stoppen, merkten we al snel. Verbinding met anderen is echt een sleutel tot het ervaren van (meer) geluk. Als je vanuit je hart deelt, raak je super makkelijk in contact met andere mensen en je hebt echt leuke gesprekjes. Cadeautjes.

Al met al was het voor mij een erg leuke ervaring en een verrijking van mijn geluksgevoel. Ik kan hier altijd op terugkijken.

De Act of Kindness maakt deel uit van het programma over gelukskunde dat wij aanbieden. Kijk voor meer informatie op onze website: https://www.happinessacademienederland.nl/aanbod/.

We lezen graag je reactie

Dankjewel voor je reactie!